Pages

13. maaliskuuta 2018

Overtonin ikkuna ja kuinka sitä siirretään

Overtonin ikkunalla tarkoitetaan sitä ikkunaa, jonka sisällä keskustelua politiikasta voidaan käydä presidentti Niinistön lanseeraamalla termillä Tolkun Ihmisten kesken.  Nämä Tolkun Ihmiset ovat niitä, jotka eivät halua keikuttaa venettä, vaan jatkaa enemmän kuin vähemmän totutulla polullaan ja puuttua politiikkaan niin vähän kuin mahdollista.  Toisin sanoen he ovat keskivertoäänestäjiä, joille poliittisissa mielipiteissä (erityisesti heidän omissaan) keskeistä on se, että se on yleisesti hyväksyttyä.

Perinteisesti oikeisto on koettanut siirtää Overtonin ikkunaa suuntaansa pitkillä, hyvin mietityillä argumenteilla, varoen ilmaisemasta asioita turhan jyrkästi tai suoraan.  Heille keskeisintä on esittämiensä ajatusten järkiperäisyys, integriteetti ja logiikka.  He ovat kotonaan muodollisissa debateissa, joissa on selvät säännöt ja sävelet.  Oikeistolaiset ovat perin juurin viehtyneitä asia-argumentaatioon, toisin sanoen dialektiikkaan, ja halveksuvat halpaa retoriikkaa, joka vetoaa tunteisiin.  Oikeistolaisen argumentin tunnistaa helpoiten siitä, että se on oikeassa, ja niin kuiva, että siihen ei jaksa perehtyä kuin toinen oikeistolainen.  Oikeistolaiset ovat ylpeitä siitä, että voivat puhua kenen kanssa tahansa mistä tahansa.

Vasemmisto puolestaan on koettanut siirtää Overtonin Saul Alinskyn opein.  Se koostuu syyllistämisestä, valehtelemisesta, öykkäröinnistä, uhkailusta ja leimakirveen heiluttelusta, ja sen funktio ei ole vakuuttaa ketään yhtään mistään, vaan nuijia kohteestaan ulos jopa mahdollisuus kyseenalaistaa oikeellisuutensa.  He ovat kotonaan ihannoimassa massamurhaajia, esittämässä vaatimuksia, näkemässä itsensä uhrina samalla kun hakkaavat astaloin poliittista vastapuoltaan ja niin edelleen.  Sitä, sen enempää kuin suurimpia sankareitaan, ei ole koskaan kiinnostanut salonkikelpoisuus, eikä sen puoleen suihkussa käyminenkään.  Vasemmistolaisen argumentin tunnistaa helpoiten siitä, että se muodostuu kyynelsilmäisestä uhritarinasta, jonka taustalla on jatkuva "alistu edessäni, muuten etsin keinot tuhota elämäsi" -uhkaus.  Vasemmistolainen ei puhu riistäjien kanssa, vaan hankkii ympärilleen ison joukon samanmielisiä ja lyö näitä sitten astaloilla.

Kun oikeistolainen ja vasemmistolainen argumentti kohtaavat Tolkun Ihmisen, saattaa Tolkun Ihminen kokea oikeistolaisen olevan oikeassa, mutta myönnyttelee vasemmistolaista, koska vasemmistolainen on helvetin pelottavan ja epävakaan oloinen.  Näin vasemmistolainen saa enemmän tilaa, ja siitä rohkaistuneena korottaa volyymia.  Ja Tolkun Ihminen antaa taas lisää tilaa, pyöränlukko alkaa heilua jo vaarallisen lähellä.  Ja kun Tolkun Ihminen aikansa kuulee vain vasemmistolaista älämölöä, hän alkaa huomaamattaan omaksua siitä vähän.  Askeleen kerrallaan Tolkun Ihminen siirtyy vasemmalle, mutta ei huomaa sitä.  Sukupolvi tai pari eteenpäin, ja Tolkun Ihmiset ovat, tietämättään, enemmän vasemmalla, kuin ne alkuperäiset vasemmistolaiset, joiden hulluuden kohteeksi Tolkun Ihminen ei halunnut.

Ylläolevassa kappaleessa on kulttuurimme keskeiset kehityskaaret viimeiseltä 60 vuodelta.  Se myös kuvaa sen, mistä Overtonin ikkunassa ja sen siirtymisessä on kyse.  Kulttuurin vasen-oikea-heilurin suunta on tänä päivänä kääntymässä oikealle, ja suuri kiitos siitä kuuluu tahoille, jotka ovat ymmärtäneet, että salonkioikeisto ei koskaan tule olemaan mitään muuta kuin marginaalia.

Kuvahaun tulos haulle hyödyllinen idiootti

Yksi asia, mitä oikeistolaisten on ollut käsittämättömän vaikea tunnustaa, on, että he ovat alusta loppuun elitistejä.  He ovat ylpeitä ihmisiä, jotka nauttivat siitä ajatuksesta, etteivät he ole rahvasta.  Heitä hävettää kirjoittaa mitään, minkä voisi ymmärtää tai edes jaksaisi lukea ihminen, jonka ÄO jää alle 110:n.  He eivät halua liata käsiään ja heille yleensä ottaen on tärkeämpää olla oikeassa ja esittää älykästä kuin saada asioita aikaan.  Tämä älyllinen poseeraus aikaansaa myös loputtoman suon, jossa jokaista oikeistolaista, joka yrittää tehdä jotain, yrittää kiskoa alas vähintään kymmenen omaa, koska tämä on sammuttamassa tulipaloa liian epähienostuneesti.  He pelkäävät, että jos oikeistolaiset näkemykset yleistyvät, heidän asemansa eliittinä on uhattuna.

Yllä on motiivi sen takana, miksi oikeistolaista ja lojaliteettia ei helposti samasta lauseesta löydä.  He haluavat hävitä, koska he eivät halua tehdä sitä, mitä voittaminen edellyttää.  Suuri osa asiasta on myös alitajuista; he eivät tunnusta sitä itselleen, puhumattakaan muista.  He haluavat vain olla oikeassa, ja hyökkäävät kaikkien kimppuun, jotka eivät heidän silmissään sitä ole.

Siksi Overtonin ikkuna on liikkunut 60 vuotta vasemmalle.  Jos sinulla on vihollisia oikealla ja vasemmalla, et pysty siirtämään sitä.

Tästä syystä lojaliteetti on tärkeää.  Tästä syystä oikeistolaisten tulisi ampua vain vasemmalle.  Tästä syystä myös poliittisen filosofian konsistenssi on tärkeää: jos et tiedä mitä oikea ja vasen ovat, ja jos et tiedä, millä perustalla seisot, et osaa luotettavasti arvioida sitä, ketkä ovat sinusta oikealla tai vasemmalla.  Koska ihmiset eivät ymmärrä poliittisesta filosofiasta mitään, he kuvittelevat, että natsit edustavat oikeistoa - sanoohan media heille niin - ja näin vierovat Alt-rightia kuvitellen, että natsilarppaajilla olisi mitään tekemistä heidän kanssaan.

Tässä on ollut paljon keskeistä asiaa, mutta yksi kysymys on vielä vastaamatta: miten sitä Overtonin ikkunaa sitten siirretään?  Vastaus on aika yksinkertainen.  Se ei edellytä vaahtosuista raivoa ja hulluutta, vaikka vasemmiston menestys voikin siltä vaikuttaa.  Se edellyttää vain sitä, että oikeistolaisia asenteita tuo esiin.  Miten vain ja missä vain.  Mitä enemmän Tolkun Ihmiset kuulevat tietyn kannan esittämistä, sitä normaalimpaa ja hyväksytympää siitä heidän silmissään tulee.  He eivät mieti näitä asioita, vaan kulkevat sinne, minne virta vaikuttaa vievän.  Kuva hukkuneesta kolmivuotiaasta turkkilaispojasta vaikutti maahanmuuttoasenteisiin, koska kaikki näkivät sen ja puhuivat siitä.  Terroristin murhaama ruotsalaistyttö Ebba ei vaikuttanut, koska oikeisto katsoi tämän kohtalon "hyväksikäytön" olevan mautonta.

Tästä syystä oikeiston rasismipeikkoa pelkäävät ja huolestuneet kannattajat ovat väärässä: he yrittävät vaientaa omiaan puhumasta ja täten altistamasta Tolkun Ihmisiä agendalleen ylipäätään.  He hirttävät itsensä muotoseikkaan.  Tästä syystä heitä ei saa kuunnella.

Tästä syystä oman puolen radikaaleja kannattaa rakastaa ja kannustaa, vaikka ei olisikaan samaa mieltä heidän kanssaan joka lillukanvarresta: he siirtävät Overtonin ikkunaa ja laajentavat yleistä käsitystä siitä, mistä ja miten asioista voi keskustella - ja sitä kautta myös ennen pitkää aikaansaada.  Kun kulttuuriin saadaan muutos, politiikka instituutioineen seuraa kyllä perässä.

Siksi Alt-right on tulevaisuuden airut.  Siksi Golden One on oikeassa todetessaan, että käymme metapoliittista ristiretkeä.

Kuvahaun tulos haulle golden one

5 kommenttia:

Jaska Brown kirjoitti...

Erinomaisia huomioita. Olen ollut jo pitkään sillä kannalla, että tässä pitää ruveta pelaamaan samaa taklauspeliä kuin vasemmisto. Mitä elitismiin tulee, niin kovin on oma ylemmyys höttöisellä pohjalla jos pelkää sen menettämistä.

Ukkeli kirjoitti...

Hommalla joku leukaili, ettei suuren enemmistön mielipiteillä ole väliä. Milloin enemmistöä on oikeasti kuunneltu? Näinhän se on, demokratia on illuusio. Mikael Jungner suuttui, kun putosi puolueen sisäpiiristä ja avautui Usarissa näin:

”Suomessa politiikan sisäpiiri on kaikissa puolueissa uskomattoman pieni ja sen vuorovaikutus ympäröivän maailman kanssa uskomattoman vähäistä. Puolueen jäsenyys tarkoittaa jäsenmaksun maksamista, vaaliesitteiden jakoa, äänestämistä ja puolueen sisäpiirin hölmöyksien selittämistä parhain päin. Jos minkä tahansa puolueen rivijäsen väittää voivansa vaikuttaa, hän valehtelee, erityisesti itselleen.”

Aikoinaan kaikki puolueet kannattivat tylyä maahanmuuttopolitiikkaa, nykyinen tilanne olisi ollut aivan käsittämätön SDP:n Kalevi Sorsalle tai kokoomuksen Harri Holkerille 1970-luvulla. Toisaalta silloin overtonin ikkuna syyllisti neuvostovastaiseksi, jos et kannattanut ehdoitta Kekkosen idänpolitiikkaa.

Tupla-J kirjoitti...

Ukkeli lienee lukenut minun kirjoituksiani kyseisellä foorumilla. Ja totta onkin, että suuren enemmistön mielipiteillä ei sikäli ole väliä, että se on ohjailtavissa: ei ole mitään syytä kavahtaa omien käyttämää retoriikkaa siksi, että pelkää valtavirran välttävän edustettua kantaa sen takia. Sillä ei ole riittävästi tahtoa siihen, ja siksi Overtonin akkunaa voidaan siirtää, ja sen siirtämiseen loppujen lopuksi ei tarvita kamalan paljon ihmisiä. Siihen tarvitaan vain rohkeutta pitää meteliä.

Jaska Brown kirjoitti...

Juuri tähän asiaan liittyen kirjoitin edellisen viikkojutun. Kun viattomille opiskelijoille mokutetaan virallisen sapluunan mukaan, niin jos joku iskee sieltä vastaan annettujen antiohjeiden mukaisesti, se siirtää toivottavasti Overtonin ikkunaa omalta pieneltä osaltaan pari pykälää kauemmas vasemmalta.

LS kirjoitti...

Tintin uusin seikkailu

---

Hungarian TV Interview With Member Of Swedish Diaspora

---

The Tommy Robinson Interview That Got Brittany Pettibone Banned From The U.K.

Lähetä kommentti

Kommentoinnin säännöt:
1) Pysytään aiheessa.
2) Relevantti suora kysymys edellyttää vastausta.
3) Käyttäkää nimimerkkiä, jotta on selvää, kuka puhuu.