Pages

19. tammikuuta 2018

Platon vs. Aristoteles

Joku viisas aikoinaan sanoi, että pohjimmiltaan politiikassa on aina kyse taistelusta Platonin ja Aristoteleen välillä.

Platon, kaveri, joka rakasti teorioita ja utopista ajattelua, on kaikenlaisten ideologien ja haihattelijoiden kantaisä.  Näille ihmisille eivät tuota omantunnontuskia miljoona rikottua munaa sen enempää kuin sekään, ettei tuloksena ollut niistäkään huolimatta omelettia.  Idea, pyrkimys ja tarkoitus on se, mikä näille painaa.  Ja jos tarkoitus on hyvä, niin kaikki siinä ohessa tehtävä vääryys on ehkä valitettavaa, mutta vain hyväksyttävä.  Tarkoituksensa on tehdä ihmiselämästä täydellistä riippumatta siitä, mitä yksilöt valitsevat (mikä tietty edellyttää mm. näiden valintojen estämistä).

Se siis, että maamme muutetaan helvetiksi, on ihan okei, koska teoriassa kommunismi ja monikulturismi toimivat niin kivasti.  Platonia kannattavan lempiammatti on poliitikko, koska pakkovalta nyt vaan on se keino, millä täydellisyys saavutetaan.

C. S. Lewisin sanoin: “Of all the tyrannies, a tyranny sincerely exercised for the good of its victims may be the most oppressive.  It may be better to live under robber barons than under the omnipotent moral busybodies.  The robber barons cruelty may sometimes sleep, his cupidity may at some point be satiated; but those who torment us for our own good will torment us without end, for they do so with the approval of their own conscience.”

Aristoteles oli, paitsi edellisen oppilas, myös täysin toista maata.  Aristoteleen filosofian pohjana oli lähteä todellisuudesta ja rakentaa teorioita ymv. sen ehdoilla.  Nyrkkisääntönä oli: jos teoria ja käytäntö eivät kohtaa, vika on teoriassa.  Aristotelisen käytännöllisen filosofian tarkoituksena oli antaa ihmisille keinot elää elämäänsä paremmin, ei pakottaa heitä siihen.  Jos filosofia ei konkreettisesti tehnyt ihmisestä ja tämän elämästä parempaa, se oli kelvotonta, sanahelisti sitä miten paljon hyvänsä.

Aristoteleen oppien mukaan elävä ihminen tekee lähestulkoon mitä tahansa paitsi politiikkaa, koska häntä aniharvoin kiinnostaa pakottaa ketään yhtään mihinkään niin kauan kuin muut eivät riko toistensa oikeuksia.  Tässä on siinä mielessä paha virhe, että kun tämänkaltaiset ihmiset eivät tee politiikkaa, sitä päätyvät tekemään Platonin hännystelijät meidän kaikkien pään menoksi.

Se kertoo oikeastaan kaiken oleellisen, että Platonin tunnetuin teos kuvaa totalitaristista utopiaa ja Aristoteleen henkilökohtaista etiikkaa.

4 kommenttia:

Lauri Stark kirjoitti...

Joku viisas aikoinaan sanoi, että pohjimmiltaan politiikassa on aina kyse taistelusta Platonin ja Aristoteleen välillä.

Amiraali, joka jutteli Voxin kansa? :D

Mutta niin, minähän olen Platonin miehiä; idealisti ja taivaanrannanmaalari. Siksi en haluaisikaan olla mukana politiikassa, sillä saisin lähinnä tuhoa aikaan. Kaltaisteni on parempi tyytyä kirjoittelemaan ja maalailemaan.

Tupla-J kirjoitti...

Joo, sama mies. Hienosti sanottu ja minusta ihan hyödyllistä myös avata.

Olet myös suhteesi oikeassa, ainakin toistaiseksi. Lähtökohtasihan taisi ylipäätään olla vasemmalla, sikäli kun muistan. Sulla on vielä unihiekkaa silmissä.

Lauri Stark kirjoitti...

Mielenkiintoinen lausahdus ja kutkuttava dikotomia. Uskon, että se voi olla hedelmällinen tapa hullujen viedessä maailmaa eteenpäin ja viisaiden pitäessä sitä pystyssä (tämäkin on tietysti idealistinen sanonta).

Joo, lähtökohtani on vasemmalla. En koe toisaalta hylänneeni sitä kokonaan, ainakaan talousteoreettisesti (mitä puolta toisaalta ymmärrän heikosti). Kapitalismi on tyranni, mutta sosialismi vain sen kapinoiva kauhukakara.

Sulla on vielä unihiekkaa silmissä.

Vai niin, vai niin :D Luulet vaan.

Reijo Koiras kirjoitti...

Hyvin sanottu ja hyvin avattu.

Tässä on siinä mielessä paha virhe, että kun tämänkaltaiset ihmiset eivät tee politiikkaa, sitä päätyvät tekemään Platonin hännystelijät meidän kaikkien pään menoksi.

Näinhän se valitettavasti menee. Minä kyllä uskon, että vielä koittaa se aristotelelainenkin aika, mutta siihen mennessä nämä kyllä ehtivät tehdä melkoisesti tuhoa.

Lähetä kommentti

Kommentoinnin säännöt:
1) Pysytään aiheessa.
2) Relevantti suora kysymys edellyttää vastausta.
3) Käyttäkää nimimerkkiä, jotta on selvää, kuka puhuu.